45-годишен мъж е бил арестуван по подозрение, че се е опитал да открадне оригинално копие на прочутата "Магна харта" от 1215 г. от катедралата в град Солсбъри в южната част на Англия, съобщиха от местната полиция, цитирани от "Ройтерс".

Алармите са се активирали при снощния опит за кражба, при който е направен опит да се разбие стъклената кутия, съдържаща безценната средновековна реликва.

"Човек, съвпадащ с описанието, дадено от свидетели, е бил арестуван по подозрение за опит за кражба, притежание на нападателно оръжие и криминални щети", посочиха от полицията в Уилтшър в изявление.

Пергаментът, един от само четирите оригинални екземпляра, които все още са оцелели, не е бил повреден при инцидента, добавиха от полицията.

Един от най-важните ръкописи в английската история, Магна харта е харта на правата на гражданите, ограничаваща произволната власт на средновековните крале, която освен всичко друго гарантира правото на справедлив съдебен процес.

Крал Джон се съгласява да постави печата си върху документа през юни 1215 г. близо до Уиндзор, западно от Лондон като средство за прекратяване на въстанието на бунтовниците лордове.