Медицинска сестра в Германия е арестувана по подозрение в отравяне на пет преждевременно родени бебета с морфин, съобщи полицията, цитирана от АФП.

Бебетата са живи.

Жената е задържана в сряда, след като разследващи са открили спринцовка с мляко и следи от морфин в шкафчето й в университетската болница в Улм, Южна Германия.

Бебетата, които са били на възраст между един ден и пет седмици и са били в едно и също отделение, внезапно са развили дихателни проблеми "почти по едно и също време" в ранните часове на 20 декември 2019 г., обясни шефът на полицията в града Бернхард Вебер.

Той поясни на пресконференция, че само своевременната намеса на медицинския персонал е помогнала за спасяването на живота на бебетата.

Лекарите не очакват бебетата да получат трайни увреждания.

От прокуратурата обявиха, че на младата медицинска сестра ще бъдат повдигнати пет обвинения в опит за убийство и нанасяне на телеснa повредa. Тя отрича да е наранила бебетата.

Първоначално в болницата са подозирали, че бебетата са хванали инфекция, но впоследствие е изключено след тест на урината. Тестът е показал следи от морфин, въпреки че на две от бебетата не е било предписвано обезболяващото.

Болницата уведомила полицията на 17 януари.

Проверява се психологическото състояние на медицинската сестра.

Инцидентът връща спомените за Нилс Хьогел, медицински брат, който беше осъден миналата година на доживотен затвор за убийството на 85 пациенти със смъртоносна инжекция между 2000 г. и 2005 г.