Лекарите в Европа, Индия и Израел започнаха да използват медицински пистолет, който поставя защитна мрежа за покриване на изгаряния и рани, надявайки се дишащият "заместител на кожата" да помогне на пациентите да се възстановят, без да се налага болезнена смяна на превръзки, пише "Гардиън".

Nanomedic, израелска компания, която е проектирала системата Spincare, твърди, че нейното устройство дава на пациентите повишена подвижност - често от съществено значение за рехабилитация на изгаряния - и дори способността за взимане на душ, процес, който може е труден при традиционните превръзки. Полупрозрачният слой, който се произвежда, позволява на медиците да изследват раната, без да я докосват, твърдят от компанията.

Роб Лайън, управляващият директор на базирания в Обединеното кралство дистрибутор на Spincare коментира, че изгарянията предизвикват изключителни затруднения при превръзки, а поставянето им е агонизиращо.

"Spincare е безконтактно устройство", каза Лион, чиято компания Regen Medical е специализирана в изгаряния и продукти за зарастване на рани. Защитната мрежа "имитира кожата", което позволява на пациентите да се движат по-лесно.

Устройството използва електричество за създаване на нано влакна от разтвор и се използва от години, включително в медицинската област. Nanomedic казва, че устройството е много по-малко от големите машини, които се предлагат в момента, което означава, че може спокойно да се носи до леглото на пациента.

Гари Джей Сагив, вицепрезидент на компанията по маркетинг и продажби коментира, че една болница в Германия е използвала продукта за рани по лицето, където големите превръзки са проблем. Други са го прилагали върху рани на хора с диабет, които могат да развият хронични рани на краката, които могат да доведат до ампутация.

Не желае да предостави цена, която според него се различава в зависимост от това в коя държава се продава, Сагив твърди, че Spincare е рентабилен за болниците в сравнение с други модерни превръзки за грижа за рани.

Балжит Деанса, лекар във Великобритания, който се специализира в изгаряния и белези обясни, че е използвал Spincare при петима пациенти в болница "Кралица Виктория" в Съсекс, с положителни резултати при повърхностни изгаряния. "Имаме това фино белезникаво нещо, което е доста здраво и изглежда се справя с повечето неща".

При дълбоки изгаряния е по-малко ефективно, каза той, но поясни, че Nanomedic не твърди, че Spincare ще бъде полезен при дълбоки изгаряния.

Деанса коментира, че продуктът се появява по време на дебати в медицинската общност относно това дали традиционният подход за редовна смяна на превръзки за оценка на раните е контрапродуктивен. Няколко специализирани превръзки, които вече се използват от лекарите, не трябва да се сменят често.

"Spincare е със същата концепция - идеята е да защитим раната и да оставим природата да прави това, което прави".

Болницата "Кралица Виктория" се е съгласила да купи повече капсули за еднократна употреба за продукта, според Деанса и той се надява да проведе изследвания за неговата ефективност. "Това, което се опитваме, доколкото можем, е да имаме доста независим поглед... нека всъщност да видим какво прави."

"С този вид превръзка, при правилните обстоятелства, пациентите са малко по-гъвкави и не трябва да се притесняват толкова много", допълва Деанса.