Администрацията на руския президент Владимир Путин е дала указания на държавните информационни агенции и чиновниците да наричат взривовете "трясъци", за да предизвикват по-малко негативни реакции, съобщи сайтът "Медуза".

Според източници на изданието, първият заместник на шефа на администрацията на Кремъл - Алексей Громов, всяка седмица провежда заседания с шефовете на пресслужбите, на които дава указания за "правилно" представяне на информацията.

Източник от силовите структури е потвърдил, че е възложена задача да се "намали негативното" звучене.

"Мога да кажа, че има указание за намаляване на щетите. Ако службите по извънредните ситуации съобщават за възпламеняване - значи, там вече всичко гори. Ако се казва задимяване - значи гори и е твърде възможно да има няколко жертви, грубо казано." - споделя кореспондент на една от водещите руски информационно агенции. По думите му, повечето редактори ще пишат "трясък" (на руски "хлопок" - б.р.) вместо "взрив", за да се презастраховат. Същевременно той казва, че не е виждал конкретни инструкции и си обяснява действията на колегите си с конформизъм.

От президентската администрация отричат да са давали указания на пресслужбите и агенциите. "Ние самите се учудваме като виждаме този "трясък". Да си кажем, не изглежда много добре. Нито сега, нито по-рано са давани указания от администрацията на президента в това отношение." - твърди служител, пожелал анонимност.