Премиерът на Русия Дмитрий Медведев подкрепи идеята да се наказват руснаците, които спазват наложените от САЩ санкции, информира "Ройтерс".

Медведев направи коментара в интервю за държавната телевизия Россия 1.

Вашингтон наложи нови санкции срещу някои от най-големите компании на Русия и руски бизнесмени на 6 април заради намесата на Москва на президентските избори през 2016 г. и други злонамерени действия на Москва.

Запитан за внесено в долната камара на руския парламент предложение за криминализиране съблюдаването на американските санкции, Медведев отговори, че ограниченията целят да унищожат социално-политическата система на Русия и да навредят на икономиката и на руските граждани.

Ако това се случва, изпълняването на тези санкции от граждани на страната ни трябва да бъде нарушение, каза той и добави, че никой не трябва да спазва тези американски санкции иначе ще поеме административна или наказателна отговорност.

Според него правителството трябва да подкрепи засегнатите руски компании, за да се гарантира, че няма да бъдат изгубени работни места.

Коментирайки други въпроси, Медведев заяви, че Русия е на ръба да вземе решение за увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Относно бъдещите си планове, руският премиер каза, че иска да продължи да заема роля, която ще му даде възможност максимално да помага на страната си.