Руският президент Дмитрий Медведев обяви, че спира двустраннитеразговори с Украйна за газа, заради подписаното вчера в Брюксел споразумение за инвестиции в украинската газопреносна мрежа, предаде Ройтерс.

„Ние планирахме следващата седмица да проведем междуправителствени консултации с Киев, но решението на премиера Юлия Тимошенковчера да подпише с ЕС споразумение за инвестиции в газопреносната система на страната, ни кара да отложим тяхното провеждане", заяви Медведев при срещата си с висши чиновници.

Той посочи, че двустранните срещи ще се проведат едва, след като ясно определим какви ще са нашите действия.

От своя страна премиерът Юлия Тимошенко заяви, че споразумението не е насочено срещу Русия и тя лично кани Москва да участва в модернизацията на газопренсоната система.

Припомняме, заради неподновени договори в началото на годината "Газпром" спря доставката на природен газ за УКрайна, а малко по-късно и транзита през страната. Като резултат много държави от Европа останаха без природен газ, включително и България.

По време на кризата руският премиер Владимир Пуин напарви изказване, от което се разбираше, че Русия има готовност и желание да участва в приватизацията на газопреносната мрежа на Украйна.