Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев обяви на страницата си във Фейсбук, че Русия е готова да продава петрол на база принципа "вземете или платете" и е отворена за обсъждане на този вариант с партньорите.

Той също така отбеляза, че настоящата ситуация на петролния пазар много напомня на картел, предаде "Спутник".

Тази ситуация трябва да бъде обект на най-внимателния анализ, тъй като подкопава възстановяването на световната икономика, счита той.

"Вземете или заплатете" описва споразумение за закупуване на нещо, при което купувачът трябва да заплати, дори ако реши по-късно, че не иска продукта.

Припомняме, че цените на суровия лек петрол в САЩ паднаха до под 1 долар за барел, най-ниското ниво от 1983 година. Това е рекорден срив.

За първи път в историята цената е отрицателна, сривайки се до -37 долара за барел, което означава, че инвеститорите ще трябва да плащат на купувачите, за да се отърват от петрола заради препълнени складове.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че цената на петрола WTI е паднала с близо 15% на Лондонската борса в понеделник, 20 април, предадоха информационните агенции. Стойността на майските фючърси сега е 15.92 долара за барел.

Цената на петрола Brent се понижи с 4%, така юнските фючърси поевтиняха до 27 долара за барел.

В началото на март участниците в ОПЕК и партньорите им не успяха да се споразумеят за по-нататъшно намаляване на добива с още 1.5 милиона барела за денонощие заради несъгласието на Русия. Провалът доведе до срив на цените - беше достигнат минимумът за последните 18 години.

Впоследствие при преговорите беше постигнато съгласие но спадът в търсенето заради пандемията от коронавируса продължи да обезценява петрола.