Цените на суровия лек петрол в САЩ паднаха до под 1 долар за барел, най-ниското ниво от 1983 година. Това е рекорден срив, съобщиха световните информационни агенции.

За първи път в историята цената е отрицателна, сривайки се до -37 долара за барел, което означава, че инвеститорите ще трябва да плащат на купувачите, за да се отърват от петрола заради препълнени складове.

West Texas Intermediate майски доставки затвори с 55,90 долара или над 300% надолу до минус 37,63 долара за барел. Майският контракт изтича утре. Много инвеститори се насочиха към юнския контракт, който се търгува за около 22 долара барел.

Това се случва на фона на пандемията от коронавирус, в която САЩ в момента са най-тежко засегнатата страна.

771 197 са заболелите там, а 41 356 са смъртните случаи.

Пандемията от коронавирус продължава да опустошава пазара на труда във всеки сектор от икономиката на САЩ. През последния месец общо около 22 милиона американци са останали без работа и са подали документи в бюрата по труда. Подобно нещо не се е случвало в страната от Голямата депресия през 1929-1933 г.

Тръмп: Стъпка по стъпка ограниченията падат в Тексас, Монтана и ...

Тръмп: Стъпка по стъпка ограниченията падат в Тексас, Монтана и ...

Процесът ще е на три етапа

Президентът Доналд Тръмп обяви преди дни план в 3 фази за отваряне на икономиката, но все пак остави последната дума за мерките на губарнаторите, на фона на споровете между щатски и федерални власти кой има по-големи правомощия.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че цената на петрола WTI е паднала с близо 15% на Лондонската борса в понеделник, 20 април, предадоха информационните агенции. Стойността на майските фючърси сега е 15.92 долара за барел.

Цената на петрола Brent се понижи с 4%, така юнските фючърси поевтиняха до 27 долара за барел.

В началото на март участниците в ОПЕК и партньорите им не успяха да се споразумеят за по-нататъшно намаляване на добива с още 1.5 милиона барела за денонощие заради несъгласието на Русия. Провалът доведе до срив на цените - беше достигнат минимумът за последните 18 години.

Нов срив в цените на петрола

Нов срив в цените на петрола

WTI падна с 15%, Brent с 4%...

Впоследствие при преговорите беше постигнато съгласие но спадът в търсенето заради пандемията от коронавируса продължи да обезценява петрола.