Меджлисът на кримските татари подаде жалба в Европейския съд по правата на човека заради забраната, наложена от руските окупационни власти върху неговата дейност, предаде агенция "Униан". Москва включи меджлиса в списъка на терористичните организации.

Жалбата е внесена на 29 март.

В нея се посочва, че включването в списъка и прекратяването на дейността му нарушава Чл. 11 (за свободата на събранията и организирането на гражданите) от Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи.

Отбелязва се също, че членовете на меджлиса са преследвани заради политическите им възгледи, което представлява нарушение на чл. 18 (за възможния обхват на прилагането на ограничения по отношение на правата).

В жалбата се казва също, че руските съдилища не признават статута на меджлиса като орган, представляващ коренното население на Крим - татарите, което е нарушение на чл. 14 (забрана за дискриминация).

Наред с това членове на меджлиса посочват, че са били лишени от правото на справедлив съдебен процес.

В Европейския съд по правата на човека са внесени около 3000 жалби, свързани с анексирането на Крим и руската агресия в Източна Украйна.