Федералните власти в Синсинати са разкрили мащабна измама с фалшиви бракове, в която са замесени хиляди имигранти, които получавали американско гражданство след фиктивна женитба с американки, съобщава местната медия Cincinnati.com.

Според прокуратурата схемата е измислена от Божидар Бакалов, американски гражданин от български произход, който в момента излежава тригодишна присъда.

Някои от двойките са се показвали със сватбени албуми, от които се усмихвали щастливите булка и младоженец.

Други носели пръстени, огърлици, за които твърдели, че са подарък от новите им партньори, разказвали истории за това как са срещнали половинката си и как са се влюбили безумно.

Усмихнати и хванати за ръце, двойките се държали точно така, както се очаква да се държат едни младоженци.

Всичко обаче се оказало само игра и добре режисирано актьорско майсторство.

Някои от двойките не са се срещали до деня на сватбата си, използвали се фалшиви документи и скалъпени сватбени албуми, за да заблудят имиграционните служби, който проучват и следят браковете на имигранти с американски граждани на серия от интервюта и след това преценяват тяхната легитимност.

От прокуратурата не могат да кажат със сигурност колко пари е спечелил предприемчивият българин преди да влезе в затвора, но според тях той е взимал хиляди долари за да свързва мъже от Русия и Източна Европа с американски гражданки, съгласни да сключат фиктивен брак за пари.

Бакалов, който е бивш мениджър на компанията „Проктър енд Гембъл" (Procter & Gamble) е този, който е инициирал всичко. Той е тарторът и стои зад всичко, категорични са от прокуратурата в Синсинати.

Повечето мъже, замесени в схемата, са пребивавали в Съединените щати легално, но са били пред депортиране, защото са изгубили легалния си статус поради изтичане на визите или други причини.

Според закона имигрант може да стане постоянен гражданин на страната, ако се омъжи/ожени за американски гражданин.

Адвокатът на Бакалов - Браян Голдбърд казва, че неговият клиент е извършвал законна услуга - всеки е бил доволен, а на жените е било плащано.

Подобни практики са често срещано явление в България, казва Голдбърг и добавя, че Бакалов не е знаел, че нарушава закона, докато не е бил арестуван.

Не мисля, че той е осъзнавал, че това, което прави е лошо. Той е гледал на това като услуга, предоставящата помощ на имигрантите, допълва адвокатът.

Имиграционните власти обаче не приемат този аргумент. До момента 14 души са обвинени по случая.

Все още не е ясно колко имигранти са се възползвали от услугата на българина Бакалов и са придобили легален статус в САЩ, добавят още от градската прокуратура.