Президентът на Мексико заповяда на въоръжените сили да се справят със сигурността на улиците в следващите четири години, предаде "Ройтерс".

В известие, публикувано в Държавен вестник, президентът Андрес Обрадор вече  публикува наредбата. Заповедта ще продължи до март 2024 година.

Декретът означава, че въоръжените сили ще бъдат на мексиканските улици до почти края на председателството на Лопес Обрадор, политически ветеран, който често критикува бившия президент Фелипе Калдерон за разполагане на моряци и войници за обществена сигурност.

"Неговата стратегия за сигурност не работи и затова трябваше да нареди с това постановление на въоръжените сили да подкрепят обществената сигурност", каза специалистът по сигурността Хуан Ибарола пред в. "Миленио".

Лопес Обрадор спечели длъжността през 2018 г., обещавайки стратегия за сигурност, фокусирана върху основните причини за престъпността, по-специално чрез намаляване на бедността и корупцията.

150 000 на протест срещу насилието в Мексико

150 000 на протест срещу насилието в Мексико

След убийството на трима студенти

Но през първата му година и половина са били убити рекордните 34 582 души.

Около 3000 убийства бяха регистрирани през март тази година, второто най-високо месечно убийство в историята и най-голямото, откакто Лопес Обрадор пое властта.