Камарата на депутатите на Мексико одобри законопроект за легализиране на канабиса за развлечение, медицинска и научна употреба, информират "Ройтерс" и ДПА.

Държавата е с още една стъпка по-близо до създаването на един от най-големите пазари в света.

ООН премахна канабиса от списъка с наркотици като хероин

ООН премахна канабиса от списъка с наркотици като хероин

ООН обаче все още разглежда канабиса като контролирано вещество

Проектозаконът е подкрепян от администрацията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. Бележи големи промени в страната, раздирана от конфликти и насилие между враждуващи наркокартели.

Снимка 522339

Източник: ЕПА

316 срещу 127 конгресмени гласуваха в подкрепа на законопроекта. Сега трябва да бъде разгледан и одобрен в Сената.

Проектът бе одобрен от Сената през ноември, но долната камара направи някои поправки, които трябва да минат и в горната камара.

Сенатът на Мексико легализира марихуаната

Сенатът на Мексико легализира марихуаната

Сега законопроектът трябва да бъде гласуван в долната камара на Конгреса

Предложеният закон ще позволи пет вида разрешителни за отглеждане, продажба, проучване и износ/внос на марихуана. Само хората на възраст над 18 г. и с разрешително ще могат да отглеждат, носят и употребяват. Пълнолетните ще могат да носят до 28 грама марихуана.

Правителството смята, че декриминализирането на канабиса и други наркотици може да помогне в борбата с влиятелните наркокартерли в Мексико.

Снимка 522337

Източник: ЕПА

Новият закон ще сложи край на повече от 100 г. забрана в Мексико.

През 2019 г. Върховният съд на Мексико постанови, че пълната забрана за употреба на марихуана за развлечение е противоконституционна, като поясни, че всички пълнолетни имат право да решат как да се забавляват. Но съдът подчерта, че това право не е абсолютно и определени наркотици трябва да се регулират.

В края на 2013 г. Уругвай стана първата страна в света, легализирала производството и продажбата на марихуана. Аржентина, Чили, Колумбия и Перу разрешиха канабиса за медицински цели.

През 2018 г. Канада също легализира марихуана. Няколко американски щата декриминализираха лекия наркотик.

Снимка 522336

Източник: ЕПА