Латиноамериканските и карибските държави трябва да образуват блок, подобен на Европейския съюз, предложи президентът на Мексико в събота на регионална среща на върха, опит да се откъсне дипломатическото влияние на базираната във Вашингтон Организация на американските държави, съобщава "Ройтерс".

Домакинът на срещата, президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор, каза на близо 20 президенти и премиери, присъстващи на срещата на Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC) на церемонията по откриването на събранието, че блокът може по-добре да стимулира икономиките на региона.

"В тези времена CELAC може да се превърне в основния инструмент за укрепване на отношенията между нашите латиноамерикански и карибски нации", каза той на церемонията по откриването, като рекламира Европейския съюз като идеал за следване.

Шойгу - на Запад търсят ескалация, Русия ще помага с оръжия в Латинска америка

Шойгу - на Запад търсят ескалация, Русия ще помага с оръжия в Латинска америка

Светът се разделя и се формират глобални коалиции

Лидерите се събраха по покана на президента на Мексико със заявена цел да отслабят базираната във Вашингтон Организация на американските държави, дългогодишния регионален орган, който изключва Куба.

В своите забележки президентът на Боливия Луис Арсе призова за глобално споразумение за намаляване на дълговете за бедните страни, докато кубинецът Мигел Диас-Канел се обяви за прекратяване на търговското ембарго на САЩ срещу управлявания от комунистите остров.

Покойният президент на Венецуела Уго Чавес помогна за създаването на CELAC през 2011 г.

Захарова: Русия смята Латинска Америка за един от центровете на многополюсния световен ред

Захарова: Русия смята Латинска Америка за един от центровете на многополюсния световен ред

Русия очаква Австралия да продължи да изпълнява задълженията си като неядрена страна