Канцлерът на Германия Ангела Меркел обеща да подкрепи жизненоважния за икономиката на страната автомобилен сектор чрез "революции" в защитата на околната среда и дигитализацията, но предупреди компаниите, че сами трябва да разработят нови технологии и да си върнат изгубеното доверие, информира АФП.

"Вярвам, че би било грешка да се мисли, че можем да предложим програми с държавно субсидиране, които ще съответстват на иновациите през следващите 10 г." за намаляване на въглеродните емисии, обяви Меркел при откриването на международния автомобилен салон във Франкфурт (IAA).

Никога няма да разберете как точно революциите ще се развият, поради тази причина ние трябва да ги организираме като еволюция, подчерта тя.

Докато Меркел говори на форума, малка група демонстранти отвън призова за защита на климата вместо автомобили. За събота е организиран голям протест.

Критици твърдят, че автомобилният сектор не успява да намали въглеродните емисии, въпреки че сериозно инвестира в нови електрически автомобили.

Германският автомобилен сектор все още не може да се отърси от скандала "Дизелгейт".

През септември 2015 г. VW първа призна, след което гръмна и грандиозен скандал, че е използван нелегален софтуер в 11 милиона автомобила, който прикрива реалните стойности на изхвърляните в атмосферата отработени газове.

Меркел подчерта, че въпросът за нелегалните устройства все още тежи върху автомобилния сектор и в крайна сметка е довело до загуба на доверие в средата на период на големи промени.

Германски министри ще представят нов план за борба с климатичните промени на 20 септември.

Предстоят "много фундаментални решения", разкри тя и повтори посланието си от сряда пред депутатите, че "поставяне на цена на въглеродния диоксид е правилният начин да стане ясно, че всички наши иновации трябва да са с цел да замърсяват по-малко".

Меркел: Европа е обвързана със САЩ от ценности, но вече не може да разчита на защита

Меркел: Европа е обвързана със САЩ от ценности, но вече не може да разчита на защита

Правилно е Германия да поддържа връзки с Китай във всички области

По думите й електрическата мобилност определено ще бъде алтернатива и припомни, че Берлин подкрепя създаване на европейско производство на батерии. Но тя добави, че алтернативни технологии като хидрогенна енергия (вода) не трябва да се изключват, обещавайки стратегия за горивата по-късно тази година.