САЩ вече няма да защитават автоматично Европа и трябва да се положат повече усилия, за да се гарантират собствената сигурност, коментира германският канцлер Ангела Меркел по време на дебата в Бундестага относно федералния бюджет за 2020 г., съобщава ТАСС.

Според Меркел САЩ са суперсила "както военно, така и икономически. Европа е обвързана от ценности с тази суперсила, въпреки всички различия в мненията. Има много общо, но вече няма автоматизъм във факта, както по време на Студената война, те ще играят ролята на защитник на Европа. Тук е необходим по-значителен принос от Европа".

Канцлерът подчертава, че "този дебат (в германския парламент) се провежда в момент на големи промени и смяна на силите в света".

Все още има възможност за постигане на подреден изход на Великобритания от ЕС и германското правителство ще работи за това до последния ден, обяснява Меркел. "Но също така ще кажа, че сме подготвени и за изход без сделка".

По- рано британският премиер Борис Джонсън заяви, че няма да иска удължаване на срока за Брекзит. Думите му са часове след влизането в сила на закона,изискващ отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз до 2020 г., освен ако не бъде постигната сделка.

Урсула фон дер Лайен отсече: ЕС никога няма да бъде военен съюз

Урсула фон дер Лайен отсече: ЕС никога няма да бъде военен съюз

Не вижда напредък на Турция към членство в ЕС

Тече подготвителна работа за организиране на среща на лидерите на Нормандската четворка (Русия, Германия, Франция и Украйна) през следващите седмици.

"Ние сме отговорни за премахването на напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Първият малък напредък беше постигнат през последните седмици", коментира канцлерът, като посочва, че това се е случило, "откакто президентът на Украйна Зеленски зае своя пост".

Меркел изразява надежда за успех и напредък в изпълнението на споразуменията от Минск. "И ние работим за четиристранна среща на върха след няколко седмици, за да постигнем значителен напредък".

Лавров: За среща на Нормандската четворка ни трябва напредък по Минските споразумения

Лавров: За среща на Нормандската четворка ни трябва напредък по Минските споразумения

Първият руски дипломат коментира идеята на Макрон четворката да се събере през септември

Икономическият възход на Китай е голяма отговорност за Пекин на световната сцена, обяснява Меркел пред депутатите, като добавя, че миналата седмица тя е заявила на китайските лидери, че поддържането на правата на човека е необходимо, съобщава "Ройтерс".

"Правилното нещо, което трябва да направим е, Германия да поддържа връзки с Китай във всички области, икономически, но и в различните формати за диалог, които имаме за върховенството на закона и за правата на човека".

"По време на посещението си отново посочих, че зачитането на правата на човека е задължително за нас. Това важи по принцип и важи и за ситуацията в Хонконг, където ние продължаваме да разглеждаме принципа "една държава, две системи" като правилната", допълва Меркел.

Китай към британските политици: Избягвайте безотговорните коментари за Хонконг

Китай към британските политици: Избягвайте безотговорните коментари за Хонконг

Критичните коментари не били проблем "стига да не се намесвате в делата на Хонконг"

Германия ще направи всичко възможно от своя страна, за да избегне прокси война в Либия, коментира германският канцлер, като предупреди, че ситуацията в северноафриканската страна рискува да дестабилизира цялата Африка.

"В Либия се развива ситуация, която може да придобие подобни измерения на това, което видяхме в Сирия. И е наложително да направим всичко възможно, за да не се ескалира това в прокси война и Германия ще играе своята роля".

"Целият африкански регион ще бъде дестабилизиран, ако Либия не бъде стабилизирана", обяснява Ангела Меркел.

ООН: 200 000 са разселените заради боевете в Триполи

ООН: 200 000 са разселените заради боевете в Триполи

От 4 април в града се водят сражения