За да подготвим среща на лидерите на Нормандската четворка (Русия, Украйна, Франция, Германия), е нужно да постигнем прогрес по прилагането на пакета от мерки за изпълнението на споразуменията от Минск и работа по така наречената "формула на Щайнмайер".

Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от агенция ТАСС.

"На първо място трябва да постигнем онова, за което се договориха лидерите от Нормандската четворка": поставяне началото на устойчиво разпределяне на силите и средствата. По този въпрос нещо се прави, но все още процесът не е завършен. И второ, трябва да се създадат условия за прилагането на така наречената "формула на Щайнмайер", която ясно определя как ще бъде приет законът за специалния статут на Донбас и как ще се проведат изборите.

"Така че, когато видим напредък по тези въпроси, тогава вероятно ще можем да започнем да се подготвяме за нова среща на върха", уточни първият дипломат на Русия в предаване по "Първи канал" на руската национална телевизия,

Думите му бяха по повод изявление на френския президент Еманюел Макрон, който по време на заключителната пресконференция на срещата на върха на Г-7 в Биариц обяви намерението си да организира среща на Нормандската четворка през септември с основна тема на разговорите - разрешаването на кризата в Украйна.

За последен път лидерите на "Нормандската четворка" се събраха на 19-20 октомври 2016 г. в Берлин.

Германия ще подкрепи удължаване на санкциите срещу Москва, обяви Меркел в Киев

Германия ще подкрепи удължаване на санкциите срещу Москва, обяви Меркел в Киев

Минските споразумения не са изпълнени

Припомняме, че участниците в контактната група за урегулиране на ситуацията в Донбас подписаха на 12 февруари 2015 г. в Минск набор от мерки по изпълнението на Минските споразумения (Минск-2), които бяха предварително съгласувани с лидерите на Нормандската четворка. Документът предвижда прекратяване на огъня и изтегляне на тежкото оръжие с цел в региона да се обособи най-малко 50-километрова зона за сигурност.

Основни моменти в документа са извършването на конституционна реформа и децентрализация на властта в Украйна. Наборът от мерки включва провеждане на местни избори в областите със специален статут, като те трябва да бъдат договорени с представители на региона и съобразени със стандартите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.