Посланикът на Китай в Обединеното кралство обвини британските политици, че проявяват "колониален начин на мислене", когато изразяват подкрепа за демонстрантите в Хонконг или изразяват опасения относно китайския телекомуникационен гигант Huawei или свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, съобщава "Гардиън".

Лю Сяомин заяви, че британските депутати са свободни да изразяват мнението си за кризата в Хонконг, но трябвало да признаят, че имало ограничения. Критичните коментари не били проблем "стига да не се намесвате в делата на Хонконг", предупреди той.

Протестиращи в Хонконг развяват знамена на САЩ и призовават Тръмп да ги освободи

Протестиращи в Хонконг развяват знамена на САЩ и призовават Тръмп да ги освободи

"Бийте се за свобода, застанете с Хонконг. Съпротивлявайте се на Пекин"

На същата пресконференция военното аташе на Китай във Великобритания заяви, че британският самолетоносач "Кралица Елизабет" или който и да е друг британски военен кораб може да срещне въоръжен отпор, ако плава през спорни води в Южнокитайско море.

Лю каза, че някои британски политици "все още имат колониален начин на мислене" и подчерта, че е проблем, ако са направили "безотговорни коментари, за да покажат подкрепа" за "демонстрантите и сеещите безредици" в Хонконг.

Изявленията, които подразниха китайците, включват предложение на Том Тугендхат, който е председател на комисията по външните работи към британския парламент, че гражданите на Хонконг, които притежават британски международни паспорти, могат да получат разрешение да живеят и да работят във Великобритания.

Китайският премиер с първи коментар по повод протестите в Хонконг

Китайският премиер с първи коментар по повод протестите в Хонконг

Китайското правителство ще подкрепи твърдо принципа "една държава, две системи"

В отговор на коментарите на китайските официални лица, говорител на британското правителство заяви, че Великобритания е ангажирана да отстоява свободата на корабоплаване. "Обединеното кралство има трайни интереси в региона и се ангажира да поддържа регионалната сигурност. Присъствието на международни военноморски сили в Южнокитайско море е нормално и Кралският флот не е изключение от това."

Хонконг продължава да е обхванат от най-тежката криза, след като територията беше предадена от Великобритания на Китай през 1997 г. Протестите, които започнаха срещу вече оттегления законопроект за екстрадиция, се трансформираха в призиви за повече демокрация.

Посланикът заяви, че Китай не изключвал да изпрати своите сили, които са засечени да провеждат учения близо до границата, да потушат размириците, ако администрацията на Хонконг не може да поддържа контрола над територията в бъдеще.

Меркел в Пекин: Трябва да се гарантират правата и свободите на Хонконг

Меркел в Пекин: Трябва да се гарантират правата и свободите на Хонконг

Правата и свободите на населението на Хонконг трябва да бъдат гарантирани