Канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия трябва да бъде подготвена да постигне компромис с Франция за реформиране на еврозоната, сигнализирайки готовността си да преговаря три седмици преди срещата на върха на ЕС, информира "Ройтерс".

По време на срещата на върха в края на месеца евролидерите ще обсъдят бъдещето на ЕС.

Мисля, че ще се разберем за реформирането на валутния съюз, но тези реформи не са единствените, от които се нуждаем, каза тя, споменавайки и други области, в които са необходими реформи, включително външната политика, системата за даване на убежище, миграцията, развитието и сигурността.

На дискусия за Европа, организирана от германската медия WDR, тя добави, че тези реформи ще работят само с компромиси.

През уикенда в интервю за вестник Меркел даде най-подробния си отговор на идеите на френския лидер Еманюел Макрон за реформиране на Европа. Канцлерът се опитва да избегне сблъсък с Париж в момент на растящо напрежение в трансатлантическите отношения и безпокойство заради новото популистко правителство в Италия.

Меркел е разкъсвана от месеци между постигане на компромис с Макрон и удовлетворяване на исканията на консерваторите у дома, които обвиняват френския лидер в търсене на "трансферен съюз", при който страните, които отказват да се реформират, ще бъдат възнаградени с германски пари.

Аз лично не виждам толкова големи средства, които трябва да бъдат управлявани на междуправителствено ниво, както се представя във френските предложения, отбеляза канцлерът.

Но мога добре да си представя, че ние трябва да направим нещо - и нещо повече за държавите, които не са с еврото - за конвергенция на еврозоната, добави тя.