Турция и Германия ще работят съвместно да привлекат НАТО в опитите за овладяване на потока от мигранти.

Това заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Анкара, цитиран от световни агенции.

Той изтъкна, че Анкара ще поиска от НАТО използване на оборудване за наблюдение на границата със Сирия и в Егейско море.

Не може да се очаква Турция сама да поеме цялата тежест с мигрантите, изтъкна той и добави, че 30 хиляди сирийски бежанци са се струпали на границата с Турция.

Турция ще приеме почти 30 хиляди души от Сирия, които са на границата, „когато е необходимо”, каза той, допълвайки, че въздушните удари на Русия не трябва да бъдат толерирани с идеята, че Турция ще приеме бежанците.

Последното развитие в Сирия е опит да се окаже натиск върху Турция и Европа по мигрантския въпрос, убеден е той.

От думите му стана ясно, че Анкара ще информира Брюксел следващата седмица за първоначалните планове след получаването на 3 милиарда евро финансиране от ЕС, целящо спиране на рекордния поток от мигранти.

Турция и Германия, по думите му, постигнаха съгласие да предприемат стъпки за спиране на потока от бежанци от Сирия, включително съвместна дипломатическа инициатива за прекратяване на кланетата в Алепо.

Де факто Алепо е под обсада. Ние сме на ръба на нова човешка трагедия”, допълни той.

Меркел е възмутена от сирийската офанзива и руските въздушни удари в Сирия. Тя поясни, че не само е „потресена, а и ужасена” от страданието, причинено от руските бомбардировки в Сирия.

През последните дни ние не само сме потресени, а и ужасени от човешкото страдание на хиляди хора, причинено предимно от бомбардировките от руска страна, заяви канцлерът.

Агресията трябва да престане възможно най-скоро”, поясни тя и добави, че руските действия са в противоречие на резолюция на ООН.

Турският лидер атакува Москва, заявявайки, че руските удари „показват колко неискрена е Русия”.

Според Меркел важно е бързо подобряване на ситуацията с бежанците в Турция. Берлин и Анкара искат НАТО да помогне за спиране на трафикантите до турското крайбрежие, обясни още тя.

Канцлерът поясни, че Турция и Германия ще притиснат всички в ООН да спазват прокарана през декември 2015 година резолюция, която призовава всички страни да прекратят без отлагане атаките по цивилното население.

Двамата лидери призоваха за създаване на безопасни миграционни маршрути до Европа.

Искаме да предоставим безопасен път, легален път за бежанци”, обясни канцлерът и добави, че министри в НАТО обсъждат стъпки за въвличане на военния алианс.

„Ние се съгласихме да се борим срещу трафика на хора”, заяви Давутоглу, подчертавайки, че Анкара и Берлин планират съвместни операции между Фронтекс и турската брегова охрана.

Турция е приела 2,7 милиона мигранти.

Това е второто посещение на германския канцлер в турската страна за последните 3 месеца.