Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд излязоха със съвместен призив за обединение на ЕС след „Брекзит”-а, съобщават световни агенции.

Европа е уникален модел, където се смесват заедно социална и икономическа сила”, каза Меркел на пресконференция с Оланд в Париж, където проведоха разговори преди срещата на върха в Братислава в петък.

Оланд от своя страна призова Европа да изготви ясна визия за бъдещето си, пояснявайки, че на срещата на върха в Братислава е необходимо приемане на календар и пътна карта за живота след решението на Великобритания да напусне ЕС.

Канцлерът подчерта още, че е много важно да се покаже по време на предстоящата среща – първата от излизането на Обединеното кралство, че Общността ще разреши слабостите си.

Разбрахме, че сега трябва да се приложи дневният ред в Братислава, който ясно да покаже, че сме решени да действаме заедно пред слабостите, пред задачите, пред които сме изправени, каза тя пред журналисти във френската столица.

Според Оланд ЕС е изправен пред криза, свързана с основите на съюза, със съществуването му и заради това е необходимо да се намери общ глас.

„Нуждаем се от ясна визия каква може да бъде Европа в бъдеще”, подчерта Оланд.

„Европа се намира в много решаващ момент”, предупреди Ангела Меркел и добави, че по време на разговорите трябва да започне да се оформя „реалистичен” дневен ред, който ще отговори на „опасенията, надеждите и аспирациите” на европейските граждани.

„В крайна сметка дела, които ще убедят гражданите”, допълни тя.

На срещата утре Великобритания няма да присъства.