Миграционната криза бе една от основните теми, по които сблъскаха гледни точки германският канцлер Ангела Меркел и лидерът на германските социалдемократи и бивш президент на Европейския парламент Мартин Шулц.

Двамата участваха в телевизионен дебат преди изборите на 24 септември, на които ще бъдат съперници за поста канцлер. 

Останалите трима кандидати не са участвали. 

Единственият телевизионен сблъсък на двамата преди вота бе предаван на живо от ARD, RTL, Sat.1 и ZDF и продължи 90 минути.

Той бе проследен от 20 млн. германци. 

За Меркел, която се бори за преизбиране, мигрантите се оказаха тежко изпитание, което донесе и срив в рейтинга. 

През 2015 г. в Германия са пристигнали 890 000 бежанци, а на следващата година още 280 000. Повечето са от Сирия и Афганистан.

По време на дебата, тя защити позицията си, че бежанците не представляват заплаха за страната, но призна, че интегрирането им се е оказало по-трудно от предвижданията. 

По думите й, тези хора имат място в германското общество, но трябва да им се осигурят възможности за образование и работа. 

В същото време, настоя да се решат проблемите, довели до мигрантския натиск - войната в Сирия. 

Шулц настоя за повече мерки срещу тероризма в страната. 

Двамата спориха по вътрешни проблеми като "Дизелгейт" и покровителстваните, според Шулц, от правителството директори на подобни компании. 

Също така бяха обсъдени и въпроси от външната политика като членството на Турция в ЕС, против което за момента се обявява Германия. 

След дебата стана ясно, че Меркел се е представила по-добре, според зрителите. Въпреки нападателния си тон, Шулц не е успял да убеди повечето от тях, че е по-добрият избор. 

Социологическите проучвания дават сериозна преднина на Меркел пред Шулц. За нея биха дали гласа си 37% от запитаните, а за него - 23%.