Канцлерът на Германия Ангела Меркел и високопоставени представители на ЕС ще посетят турско-сирийската граница в опит да насърчат прилагането на подписаното през март спорно споразумение за спиране на притока на мигранти, съобщава АП.

Делегацията ще пътува до турския граничен град Газиантеп, където се очаква да бъде посетен бежански лагер.

Брюксел обеща 6 милиарда евро помощ на Турция през следващите четири години за осигуряване на по-добри условия и създаване на възможности за около 2,7-те милиона сирийски бежанци, живеещи в Турция. Месец след споразумението обаче все още малко експерти от ЕС са пристигнали на място, а редица страни от съюза не бързат да приемат още кандидати за убежище.

Същевременно исканията на Турция за безвизово пътуване в ЕС за турските граждани предизвикаха дипломатически спорове.

В опит да убедят европейските и турските граждани в ползите от споразумението германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и турският премиер Ахмет Давутоглу планират да се съберат в град Газиантеп на турско-сирийската граница.

Според споразумението от 18 март Турция се съгласи да приеме всички мигранти на гръцките острови, за да се облекчи мигрантският натиск към ЕС. В замяна Европа обещава да приема директно по един сирийски бежанец за всеки върнат сириец в Турция, също така предоставяне на безвизов режим за турците в Шенген и възобновяване на преговорите за еврочленството на турската държава.