Германският канцлер Ангела Меркел смята за абсолютно необходимо интегрирането на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз, съобщава ДПА.

Европа има изключителен геостратегически интерес да приеме тези страни в ЕС, заяви Меркел по време на посещение в Белград. Регионът е театър на конкуренция между Запада, Китай и Русия.

Преди това Меркел се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич.

Шестте държави от Западните Балкани Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания и Косово се стремят към членство в ЕС, но все още трябва да преминат през много реформи преди това.

Пътят е дълъг, признават Меркел и Вучич на съвместна пресконференция в сръбската столица.

Канцлерът се срещна и с представители на гражданското общество от държавите от Западните Балкани в Белград, според говорител на германското правителство.

Като част от двудневното си посещение в региона, Меркел планира да отлети за Тирана във вторник. Там се очаква тя да се срещне с правителствените ръководители на шестте държави от Западните Балкани.

Тя каза в Белград, че е убедена, че регионът има голямо значение в европейската политика.

Вучич похвали германския канцлер, който се оттегля от политиката след няколко седмици. Меркел винаги е била готова да ни изслуша, обясни той.

"Виждаме ... че има влияние и от много други региони по света" на Балканите, каза Меркел. Тя похвали напредъка, постигнат от балканските страни по пътя им към ЕС, но също така насърчи "по-нататъшните стъпки към върховенството на закона, демокрацията и гражданското общество".

Тя също така призова за по-голям напредък в създаването на общ пазар в Западните Балкани, инициатива, стартирана от Албания, Северна Македония и Сърбия.

Откакто Хърватия стана последната държава, която се присъедини към ЕС през 2013 г., апетитът за добавяне на нови държави-членки значително се сви.

Но това предизвика предупреждения, че Брюксел рискува да отвори вратата за външно влияние на прага си, особено от Пекин и Москва.

Словения, която е ротационен председател на ЕС, подготвя среща през октомври на страни от региона, за да поднови процеса на разширяване.

Балканите ще съжаляват за Меркел, канцлерът ще им липсва

Балканите ще съжаляват за Меркел, канцлерът ще им липсва

Регионът става шахматна дъска за конфликта между Русия, Китай и Турция със Запада