Балканите ще съжаляват когато Ангела Меркел се пенсионира, пише Handelsblatt. 

"В края на мандата федералният канцлер пътува до онази част от Европа, която Западът пренебрегва напоследък. Мнозина се чудят дали това е просто прощално турне - или Меркел иска повече?", пише в анализ на DPA.

Ангела Меркел е на посещение в Белград в понеделник, а след това ще замине за Тирана, където ще се срещне с всички държавни или правителствени ръководители на Западните Балкани.

Берлин заяви, че посещението е посветено на "регионалното сътрудничество". "Това е повече от предпазливо описание на планината от проблеми, натрупани през годините в Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Косово.

Германски дипломати в региона казват, че канцлерът иска да се грижи повече за щатите в края на мандата си. "Западните Балкани, може би задават няколко пътни карти за следващото германско правителство".

Изборите в Германия са на 26 септември, а след тях Ангела Меркел отива в отдавна обявеното политическо пенсиониране. Посещението в Сърбия и Албания е едно от последните й пътувания в чужбина.

Сърбия и регионът имат "европейска перспектива", но не са напреднали особено. "Практически навсякъде има недостатъци - в различни форми: в областта на върховенството на закона, административната експертиза. Корупцията и непотизмът процъфтяват. Независимите медии и критичното гражданско общество са под нарастващ натиск. Авторитарните тенденции управляват на определени места."

За Меркел членството на РСМ и Западните Балкани в ЕС е стратегически аргумент

За Меркел членството на РСМ и Западните Балкани в ЕС е стратегически аргумент

Според нея и Макрон "много ясно" е заявил своята подкрепа за присъединяване към ЕС

Заявявайки, че пренебрегването на Балканите означава, че регионът се превръща в един вид шахматна дъска за конфликта между Русия, Китай и Турция със Запада, ДПА пише, че канцлерът Меркел се радва на много добра репутация в региона.

"Александър Вучич, който управлява страната си все по-автократично, обсипва канцлера с всевъзможни сериозни похвали. Други водещи политици в региона оценяват нейния опит."

Според ДПА обаче рекапитулацията на Ангела Меркел в региона е доста "цветна". Тя стартира Берлинския процес преди седем години, което доведе до регионален форум за младежко сътрудничество и премахване на роуминга. Също така Берлин "спря" плановете за разделяне на Косово, стартирани през 2018 г.

"В същото време Меркел представлява политика на Балканите, която поставя интересите на германската икономика и стабилност над демокрацията и върховенството на закона - модел, който може да се види в сдържаното й отношение към Виктор Орбан, унгарският нарушител на върховенство на закона. "

"Вучич, неин домакин в понеделник, управлява в Сърбия практически без опозиция. Критиците казват, че неговите дипломати и разузнаване подкрепят сръбските сепаратисти в Босна и Черна гора. Той е посочен в Берлин като гарант за стабилност, обслужващ германските интереси", допълва ДПА.

В London School of Economics: Блокадата на България за РСМ подкопава глобалната роля на ЕС

В London School of Economics: Блокадата на България за РСМ подкопава глобалната роля на ЕС

Балканите - планетарна стратегическа спирачка на ЕС срещу световни конкуренти

Handelsblatt пише, че краят на ерата на канцлера е "горчив" за Западните Балкани, защото страните там "губят важна подкрепа в Европейския съюз и сега са заплашени да останат в чакалнята още по-дълго".

"Тъй като Франция, като една от най-мощните държави от ЕС, се противопоставя на разширяването на ЕС и привлича все повече и повече членове на своя страна ... Не е ясно дали следващото германско правителство ще успее, подобно на Меркел, да повлияе на френския президент Макрон и други Страните от ЕС, които често използват правото си на вето за разширяването. Когато кандидатите за канцлер Армин Лашет (CDU) и Олаф Шолц (SPD) посетиха Макрон в Париж миналата сряда и понеделник, европейската интеграция на Балканите не беше сред темите".

Handelsblatt заключава, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС би била от "централен геостратегически интерес".

"Колебанията в столиците на ЕС, когато става въпрос за разширяването на ЕС, се използват от други световни сили като Русия, Китай и страните от Арабския полуостров, за да засилят влиянието си в региона, което предизвиква нарастващ скептицизъм към ЕС."

Шведски политик сравнява Балканите с Афганистан и обвинява България за РСМ

Шведски политик сравнява Балканите с Афганистан и обвинява България за РСМ

Карл Билд плаши с относителен мир и без интеграция в ЕС не изключва война на Балканите