Канцлерът Ангела Меркел отправи пламенна молба към германските избиратели да подкрепят правителство, ръководено от консерватора Армин Лашет на парламентарните избори този месец, като подчерта, че другата им опция е лява управляваща коалиция, предаде "Ройтерс".

След като загуби преднината си в социологическите проучвания от лявоцентристките социалдемократи (СДП) миналия месец, консервативният блок ХДС/ХСС разчита все повече на предупреждения за залитане наляво при предвождана от СДП коалиция, за да се опита да съживи изпадналата в затруднение своя предизборна кампания.

Заложен на карта е бъдещият курс на Германия, най-голямата европейска икономика и най-населената страна в ЕС, след 16 години стабилно, дясноцентристко ръководство при Меркел. Тя планира да се оттегли след изборите на 26 септември.

Левите в Германия канят социалдемократи и зелени за коалиция

Левите в Германия канят социалдемократи и зелени за коалиция

След 16-годишно дясно управление, страната може да поеме нов курс

"Гражданите имат избор след няколко дни: или правителство, което приема подкрепата на (крайнолявата) Лява партия със СДП и Зелените, или поне не я изключва", изтъкна тя пред депутатите в Бундестага.

"... или федерално правителство, ръководено от ХДС и ХСС с Армин Лашет като канцлер - федерално правителство, което води страната ни в бъдещето с умереност", добави тя във вероятно последното си изказване пред германския парламент.

Крайнолявата Лява партия се определи вчера като потенциален коалиционен партньор на СДП и Зелените, като и двете формации биха се чувствали неудобно в такъв червено-зелено-червен съюз.

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Социалдемократите в Германия увеличават преднината си пред ХДС/ХСС

Довечера ще се проведе първия телевизионен демат между тримата най-вероятни кандидати за канцлер

Кандидатът на СДП за канцлер Олаф Шолц многократно се дистанцира от Лявата партия, наричайки формацията негодна за управление, докато тя не се ангажира ясно с военния алианс НАТО, трансатлантическото партньорство със САЩ и солидни публични финанси.

Меркел увери, че Лашет щял да ръководи правителство, което се застъпва за "стабилност, надеждност, умереност и средната позиция, а точно от това се нуждае Германия".

Но обещанието на Лашет за "устойчивост" не успява да намери резонанс сред гласоподавателите, притеснени от климатичните промени, имиграцията и COVID-19 пандемията.

Говорейки след Меркел, Шолц настоя пред Бундестага: "Необходимо е ново начало и се надявам и съм сигурен, че то ще успее."

Социалдемократите в Германия изпреварват ХДС/ХСС месец преди изборите

Социалдемократите в Германия изпреварват ХДС/ХСС месец преди изборите

Изключителен обрат в германската политика