Бившият германски канцлер Ангела Меркел каза в интервю, публикувано в четвъртък, че е искала да говори с руския президент Владимир Путин преди войната в Украйна, но "вече не е имала сили, защото в края на краищата всички знаеха: тя си заминава през есента", плановете се провалиха поради отслабването на нейното влияние, пишат "Ройтерс", АФП и "Дойче веле".

Една година преди войната и в последната година от мандата си като канцлер Меркел планираше да проведе среща с Путин, заедно с френския президент Еманюел Макрон, на Европейския съвет през септември 2021 г.

Въпреки това тя каза пред Spiegel, че смята, че срещата нямаше да окаже влияние поради предстоящото й напускане и призна, че германското правителство се е нуждаело от промяна в подхода към външните работи.

Олаф Шолц замени Меркел като канцлер на Германия през декември 2021 г., след като победи нейната партия на изборите по-рано същата година. Меркел по-рано обяви, че ще се пенсионира след изтичането на мандата й през 2021 г.

Меркел: Не се обвинявам за войната в Украйна

Меркел: Не се обвинявам за войната в Украйна

По време на управлението си е взела и непопулярни решения

Меркел също каза, че нов формат е бил необходим, тъй като Минското споразумение от 2014 г., предназначено да разреши конфликта между Москва и Киев, вече не е ефективно.

"Споразумението от Минск стана кухо. През лятото на 2021 г., след като президентите Байдън и Путин се срещнаха, исках да създам независим европейски дискусионен формат с Путин", каза Меркел.

Меркел каза, че нахлуването на Путин в Украйна само месеци по-късно не е изненада за нея.

Все пак тя признава, че не е виждала смисъл да се опитва да повлияе на Путин в края на нейния канцлерски мандат.

Позовавайки се на последното си посещение в Кремъл през август 2021 г., Меркел каза, че признава, че вече няма влияние пред руския си колега: "Усещането беше много ясно: "По отношение на политиката на властта, вие сте приключили". За Путин само властта има значение."

Консервативният политик обяви през 2018 г., че възнамерява да се пенсионира и да не се бори за нов мандат като канцлер. В крайна сметка тя предаде властта на левия канцлер Олаф Шолц през декември 2021 г. след 16 години на власт. Сега тя е пенсионирана и пише своите политически мемоари.

Меркел посочи липсата на напредък във външната си политика към края на мандата си, включително Украйна, но "също Приднестровието и Молдова, Грузия и Абхазия, Сирия и Либия". "Беше време за нов подход", каза тя.

Германия и Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Германия и Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Гражданските жертви на войната на Путин в Украйна предизвикаха призиви за преоценка на десетителия ангажиране с лидер, чиито сили са обвинени за ужасяващи военни престъпления