Германският канцлер Ангела Меркел не се страхува от вероятността, че още държави могат да напуснат ЕС, съобщава Ройтерс.

Тя заяви това пред германски вестник, докато евролидерите подготвят среща на върха в Рим в събота във връзка 60 г. от създаването на Европейската общност.

Следващата сряда премиерът на Великобритания Тереза Мей ще задейства преговорите за напускане на ЕС.

Запитана дали се страхува, че други държави могат да напуснат съюза, Меркел отговори пред Passauer Neue Presse: "Не. Индивидуалните страни членки, разбира се, имат различни идеи относно как ние оформяме бъдещето, но като цяло пътят напред е ясен - повече сътрудничество".

Тя посочи отбраната, контролът над външните граници на ЕС, икономическата политика и борбата срещу тероризма като области на сътрудничество.

Според Меркел очакваното писмо от Мей за стартиране на процедурата за Брекзит няма да засенчи 60-та годишнина от ЕС.

"Работата през следващите години ще продължи в няколко насоки. От една страна преговорите за излизането на Великобритания, а от друга страна работата по това как ЕС от 27 страни членки ще пасне в бъдещето", добави тя.

Попитана дали преговорите с Турция за присъединяване към ЕС трябва да бъдат прекъснати, Меркел отговори: "Трябва да изчакаме гласуването на референдума в Турция и всичко останало".

Относно отношенията със САЩ канцлерът заяви, че е подчертала увеличаване на германските инвестиции там по време на разговорите си с Доналд Тръмп миналата седмица.

Тръмп и Меркел си подариха по една малка победа

Тръмп и Меркел си подариха по една малка победа

Тръмп тепърва има да усвоява ролята си на президент...

Търговските споразумения трябва да донесат ползи и за двете страни и ние трябва да договорим това. Сега ние ще видим дали можем да възобновим преговорите за ТПТИ или споразумение за инвестиции, каза тя.