Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел искат да ограничат правомощията на финансовото министерство, ако се поеме от Свободната демократическа партия.

Това пише германското списание "Шпигел", цитирано от "Политико".

Консерваторите провеждат преговори със свободните демократи и със Зелената партия за сформиране на коалиция.

В опит да покажат сила либералите многократно заявиха, че искат влиятелното финансово министерство. Те категорично заявиха пред Меркел, че е време партията й да освободи 8-годишния контрол над ведомството.

Но според списанието, което се позовава на анонимни източници, "близки до Меркел", християндемократите планират контрамерки, за да ограничат властта на свободните демократи, ако те получат финансовото ведомство.

Конкретно християндемократите искат икономическото министерство, което вероятно ще бъде оглавено от министър от партията на канцлера да поеме контрол над европейските финансови въпроси, с които се занимава финансовото ведомство, пише списанието.

Това би означавало, че Германия ще бъде представлявана от икономически министър по време на срещите на Еврогрупата в Брюксел.

Запазването на европейските въпроси за християндемократите би било също в полза на френския лидер Еманюел Макрон, тъй като свободните демократи категорично се противопоставят на предложенията му за реформи в еврозоната.

Планът на канцлерството също включва преместване на отдел от финансовото към икономическото министерство, който се занимава с финансовите пазари, твърди "Шпигел".

Междувременно списанието пише, че излишъкът по федералния бюджет на Германия може да достигне 14 милиарда евро.