Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че драстичните мерки, които ограничиха свободите на хората заради коронавируса по-рано тази година, са й натежали доста, защото са върнали спомени от живота й в бившата Източна Германия, информира АФП.

По повод 30 г. от обединението на Германия, канцлерът отбеляза пред вестникарската група RND, че е била напълно наясно каква жертва е поискала от германците, когато властите наложиха блокада през март.

"Когато трябваше да кажа на хората, че на улицата може да излиза само един от домакинство или само двама души, че не могат да се провеждат мероприятия, че децата не могат да посещават родителите си в старческите домове, това бяха сериозни ограничения", отбеляза тя.

66-годишната Меркел, израснала в Германската демократична република, изтъкна, че призивите й в началото на пандемията да се наложат ограничителни мерки са върнали много спомени от детството й.

Миналото ме направи личност, каза тя и си спомни "жаждата за свобода по време на живота й в ГДР". Канцлерът каза, че опитът в ГДР я е подготвил за трудни времена.

"Ние се научихме да импровизираме и винаги се справяхме добре въпреки многото лишения. Това са умения, които са полезни и днес", продължи тя.

Берлинската стена падна по време на мирна революция на 9 ноември 1989 г., откривайки пътя към обединението на Германия на 3 октомври 1990 г.

"До падането на стената никога не съм си мислела, че обединението на Германия ще се случи в живота ми", разкри Меркел, която планира да се оттегли от политиката следващата година.

"Когато стана реалност, беше чудесно преживяване, което ме научи, че промяната може да бъде за добро и че е възможна промяна към по-добро", каза тя.