Правителството на германския канцлер Ангела Меркел е пред засилващ се натиск да похарчи част от рекордния бюджетен излишък за данъчни облекчения и инвестиции в остарялата инфраструктура, пише "Гардиън".

Въпреки че през последните месеци икономиката на страната се забави, Германия има излишък от 13,5 милиарда евро в края на 2019 г. благодарение на увеличените данъчни постъпления и на ниските лихви.

Днес германският вестник "Билд" излезе със заглавие "Канцлер, раздай парите!", обобщавайки настояването на икономисти, коментатори и лобисти правителството да изостави манията си за балансиран бюджет, тъй наречената "черна нула", и да използва излишъка в така необходимите инфраструктурни проекти в страната, както и за намаляване на данъците върху доходите.

По-рано днес Германия обяви, че ще инвестира десетки милиарди евро в железопътната мрежа. Но критици коментират, че повечето от парите няма да са достатъчни за компенсиране на годините на бездействие.

Германия ударно инвестира до 2030 г. за модернизиране на железопътната мрежа

Германия ударно инвестира до 2030 г. за модернизиране на железопътната мрежа

Тъкмо приехме най-важната програма за модернизация в историята на Германия

През почти 15-годишното управление правителството на Меркел не е намалявало данъците. През 2007 г. ДДС беше увеличено с 3% за съживяване на икономиката.

Редакцията на "Билд" напомня на Меркел, че е обещала да реформира данъчните закони на Германия и да облекчи данъкоплатците, но в место това по време на 5165 дни управление тя увеличи тежестта им. Средната данъчна ставка (19,7%) се е увеличила до 23,2 на сто от 2005 г., когато Меркел пое управлението.

Освен тези 13 милиарда евро, които финансовият министър Олаф Шолц има в наличност, той има още 5,5 милиарда евро, които са отделени настрана по време на бежанската криза през 2015 г.

Имахме малко късмет, но разбира се това също е в резултат и на нашето добро икономическо управление, коментира Шолц, след като обяви бюджетния излишък. Той категорично отхвърли идеята за намаляване на данъците и отхвърли планове за редуциране на така наречения солидарен данък, който се плаща от всички германци за финансиране на почти 30-годишен проект за изравняване на стандарта след обединението.

Въпросът какво да се прави с излишъка предизвика разногласия в правителството. Икономическият министър Петер Алтмайер има конкретни планове за намаляване на корпоративния данък и за премахване на солидарния данък.

Според експерти време е германците да видят нещо от този излишък.

Зелената партия и някои членове на християндемократите на Меркел настояват част от излишъка да бъде инвестиран в зелени технологии и по-голямо свързване на икономическия растеж с опазване на околната среда.