Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Германия иска да намери решение на мигрантската криза, но това е различно от свободата на изкуството, след като турският лидер подаде жалба срещу комик за обида към него във връзка със сатирично стихотворение, цитирана от Ройтерс.

"Искам да подчертая отново това, което беше подчертано и вчера - ние имаме фундаментални ценности в конституцията и това включва член 5, който се отнася за свободата на мнението, свободата на науката и разбира се, свободата на изкуството", изтъкна Меркел, след като беше запитана за жалбата, която подаде Реджеп Ердоган срещу германския комик Ян Бьомерман.

"Изкуството и тези фундаментални ценности са валидни независимо от каквито и да е политически проблеми, които обсъждаме помежду си, включително бежанския въпрос, и аз мисля, че Турция и ЕС, както и Германия имат интерес да намерят политическо решение по този въпрос", добави още канцлерът.

Телевизионният водещ Ян Бьомерман прочете стихотворение по адрес на Ердоган на 31 март 2016 година в ефира на сатиричното предаване Neo Magazin Royalе по ZDF.

Вчера говорител на германското правителство потвърди, че външното министерство е получило вербална нота от Турция, която съдържа призив за приемане на мерки срещу Бьомерман.

Миналата седмица прокуратурата в Майнц започна разследване срещу телевизионния водещ.

Междувременно социологическо проучване на YouGov показва, че 77% от анкетираните в Германия считат за неуместно започнатото от прокуратурата разследване, а 15% пък са на обратното мнение. 48% от респондентите смятат, че съдържанието на стихотворението е приемливо, а 28% заемат обратната позиция.