Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че подкрепя използването на съществуваща клауза за солидарност за споделяне на риска в Европейския съюз за справяне с последиците от пандемията, предаде Politico.

Тя подкрепя издаването на облигации на ЕС чрез съществуваща клауза в договорите на съюза за финансиране на икономическото възстановяване на блока от коронавирусната криза.

В реч пред репортери в Берлин Меркел заяви, че клаузата за солидарност - съгласно член 122 от договорите на ЕС, която вече е използвана за предлагане на временна схема за презастраховане на безработица - може да се използва за финансиране на други форми на финансова помощ за националните правителства.

Тя обаче остава скептична към идеята за по-широко обединяване на дълговия риск чрез т. нар. коронавирусни облигации, от които се нуждаят южните страни като Италия.

"Вече намерихме инструмент в член 122, параграф 2, в който облигациите за държавите могат да бъдат използвани, например, за финансиране на обезщетения за работа за кратко време", каза тя и добави: "Мога да предвидя и такива инструменти в бъдеще."

Изказването на канцлера идва преди видеоконференцията на лидерите на ЕС в четвъртък, по време на която те планират да одобрят първи пакет от около 500 милиарда евро финансова помощ, а също така обсъждат планове за допълнителен фонд за възстановяване, който да спре икономическия спад на кризата.

ЕП зове за голям пакет за възстановяване и фонд на ЕС за солидарност заради COVID-19

ЕП зове за голям пакет за възстановяване и фонд на ЕС за солидарност заради COVID-19

Евродепутатите осигуряват 3,8 млрд. евро за здравеопазването в ЕС

Коментарите на Меркел дават подкрепа на идея, която вече е предложена в Брюксел. Това би могло да ограничи размера на споделения риск, а също така би могло да бъде проектирано като временно.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече представи идеята.

"Бюджетът, разбира се, не изглежда като този, за който обсъждахме последния път", призна Меркел в понеделник, като се позова на срещата на върха на Европейския съвет през февруари, където лидерите не успяха да постигнат споразумение за разходите на блока за 2021-2027 г. През първите години след пандемията ще трябва да има доста различни финансови възможности, но това също трябва да бъде в рамките на сегашните договори.

Меркел изрази съчувствие към позицията на страни като Италия, като подчерта, че нуждата от финансова помощ не е резултат от недостатъци в икономическата политика, а "пандемия, която ни сполетя".

Коронавирус: Германия поема разходите по лечението на болни от ЕС

Коронавирус: Германия поема разходите по лечението на болни от ЕС

Очаква се тези разходи да достигнат близо 20 млн. евро

"Германия не само иска, но и ще покаже солидарност", заяви канцлерът.

По-рано стана ясно, че Германия ще поеме разходите по лечението на болни от новия коронавирус (COVID-19) пациенти от Европейския съюз в нейни болници като жест на добра воля. Очаква се тези разходи да достигнат близо 20 млн. евро, уточни здравният министър Йенс Шпан.