Продължаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката. Това са очакванията на германският канцлер Ангела Меркел, изказани при откриването на пленарното заседание на срещата на върха Русия - ЕС, съобщава РИА Новости.

Президентът на Русия Владимир Путин от своя страна подчерта, че разчита на откровен разговор по време на срещат. „Настроени сме за открит, откровен разговор без каквито е да било забранени теми", е казал Путин по време на откриването. Руският президент е обърнал внимание и на факта, че предишната среща се е състояла на брега на Черно море, а настоящата - на брега на Волга, като европейските граждани ще могат, както това са направили руснаците, да оценят качествата на региона, който е със значителен промишлен и интелектуален потенциал. „Руските граждани са оценили цялата прелест на това място, разчитаме, че това ще направят и гражданите на ЕС с влизането в сила от 1 юни на договора да облекчен визов режим между Русия и ЕС", казва Путин.

Председателят на ЕК Жозе Барозу е отбелязал, че настоящата среща може да изиграе важна роля за достигане на нови цели и сътрудничество в други, нови сфери. Барозу е допълнил, че високо оценява сътрудничеството между Русия и ЕС в сферата на науката и културата и общуването между нациите, което ще се подобри и при влизането в сила на договореността за облекчен визов режим.