Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС за следващите 7 г. ще бъдат "много тежки и трудни" на извънредната среща на върха в четвъртък, информира АФП.

"Ние смятаме, че не е задоволително отговорено на нашите притеснения по много точки, следователно очаквам много тежки и трудни преговори", каза Меркел на пресконференция в Берлин с финландския премиер Сана Марин.

Германия и Финландия са към групата от основни северноевропейски членки на ЕС, които внасят повече в бюджета на ЕС от това, което получават, известни като "нетни донори". Тези държави настояват разходите да се ограничат до около 1% от БВП на Общността, докато Европейският парламент настоява за 1,3 на сто.

Брюксел иска да се отделят повече средства за нови приоритети като борбата с климатичните промени и други сфери, въпреки че Брекзит създаде дупка за милиарди във финансите на ЕС.

"Дори и да останем на същото ниво (на принос), а именно 1% от БВП, това ще означава, че Германия ще трябва да плаща още по 10 милиарда евро на година заради инфлацията и Брекзит", обясни Меркел.

Според нея, ако върхът поеме допълнителна тежест, ще трябва да се види дали е разпределена справедливо сред нетните донори.

Франция и други около 15 държави членки са твърдо за прекратяване на системата на отстъпки за пет държави - Германия, Дания, Холандия, Австрия и Швеция - която отслабна след изтеглянето на Великобритания.

Преди няколко дни "Пестеливата четворка" (Холандия, Австрия, Дания и Швеция) поиска да се намали бюджетът на ЕС.

Предложението за дългогодишния бюджет на ЕС под атака от много страни

Предложението за дългогодишния бюджет на ЕС под атака от много страни

Последните предложения са на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

По-малки пари означава, че ще се орежат евросредствата за държавите от Южна, Централна и Източна Европа.

20% от бюджета на ЕС идва от вноската на Германия, която се предвижда да се увеличи до 25% през следващите седем години.

Междувременно на същата пресконференция Меркел заяви, че няма да се намесва в избора на нов лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), след като Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че се оттегля.

"Обявих, че няма да се намесвам по въпроса, който ще изведе ХДС към бъдещето или кой ще бъде кандидат за канцлер", увери лидерът на Германия.