Бившият германски канцлер Ангела Меркел разкритикува отбранителната политика на собственото си правителство и се застъпи за решение чрез преговори на войната в Украйна, пише "Политико".

В интервю за Die Zeit, публикувано в сряда, Меркел каза, че войната в Украйна "един ден" ще приключи с преговори. Бившият канцлер не пожела да уточни условията, при които би приветствала мирно споразумение, но отхвърли "диктаторски мир".

Меркел също каза, че въпреки ангажиментите към НАТО, не е било възможно Берлин да инвестира целевите 2 процента от БВП във въоръжените сили - нещо, което предизвика многократни, остри критики от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. "Не сме направили достатъчно за възпиране чрез увеличаване на разходите за отбрана", каза Меркел.

Тя призна, че Германия "трябваше да реагира по-бързо на агресивността на Русия" и добави, че въпреки че нейният консервативен блок ХДС/ХСС е единствената група, която има цел НАТО в своята правителствена програма, тя самата също "не прави пламенна реч за това всеки ден."

Меркел обаче не искаше да се дистанцира от други политики, въпреки месеците на критики. Например тя защити решението да се продължи с газопровода "Северен поток 2" от Русия към Германия, който нейният наследник като канцлер Олаф Шолц в крайна сметка реши да спре дни преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна да започне през февруари.

Германски министър: С упоритата си подкрепа за "Северен поток 2" Берлин помогна за разпалването на война в Украйна

Германски министър: С упоритата си подкрепа за "Северен поток 2" Берлин помогна за разпалването на война в Украйна

Той разкритикува правителството на Меркел

Меркел каза, че Украйна също е била много заинтересована да остане транзитна страна за руски газ. Решението да не се напредва с газопровода в комбинация с мирното споразумение от Минск би "влошило опасно" климата с Русия, добави тя.

Енергийната зависимост на Германия от Русия възниква, защото има по-малко газ от Холандия и Обединеното кралство, както и ограниченото производство в Норвегия, добави тя. "Решението трябваше да бъде взето да се купува по-скъп втечнен природен газ от Катар или Саудитска Арабия, тъй като САЩ бяха достъпни едва по-късно за износ", каза Меркел.

Меркел каза, че движение в тази посока би влошило значително конкурентоспособността на Берлин.

 Меркел искала да говори с Путин година преди войната, но влиянието й вече било отслабнало

Меркел искала да говори с Путин година преди войната, но влиянието й вече било отслабнало

Меркел: Усещането беше много ясно, за Путин само властта има значение