Седмица и половина преди срещата на върха на Г-8 в Хайлигендам германската федерална канцлерка Ангела Меркел призова противниците на глобализацията да се въздържат от употреба на сила по време на срещата, съобщава Дойче веле.

Във видео-подкаст Меркел отбелязва, че на срещата в Хайлигендам лидерите на осемте най-развити индустриални държави ще обсъждат най-важните световни проблеми. От една страна това са растежът и отговорността за по-справедливо развитие на нашата планета, посочи Меркел:

"Аз съм убедена, че само ако развитите страни се нагърбят с лидерските функции, ако ние сме първите, само тогава бихме могли да привлечем към тези усилия и бързо развиващите се страни."

По-нататък във видео-обръщението си германската канцлерка и домакин на срещата на Г-8 заяви, че ангажиментът на водещите индустриални страни по въпросите на климата и проблемите в Африка ще им помогне да направят глобализацията по-човешка.

Затова и тя приветства очакваните протести по време на срещата, с което очевидно хората ще покажат, че се вълнуват от темата за една "справедлива човешка глобализация", каза Меркел:

"Но трябва да е ясно, че силата не е средство за постигане на политически цели. Затова ни трябва да сме сигурни, че няма да бъде допуснато насилие, и аз се обръщам към всички, които искат човешка глобализация, на направят така, че да осигурим мирното протичане на протестите, и да не бъде допуснато насилие."