Германският канцлер Ангела Меркел, висши служители на Европейския съюз и китайският президент Си Дзинпин проведоха в понеделник разговори, посветени на търговията, опитвайки се да активизират бавните дискусии за инвестиционно споразумение и изграждането на доверие за справяне с политическите проблеми, увреждащи отношенията им, съобщават медиите по света.

На видеоконференцията Меркел, чиято страна понастоящем е ротационен председател на ЕС, бе подкрепена от председателя на Съвета Шарл Мишел, председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и ръководителя на външната политика на блока Жозеп Борел.

Разговорите между две от трите най-големи икономики в света бяха възможност за Брюксел и Пекин да направят равносметка на отношенията си, като европейците искаха да се съсредоточат върху икономическите въпроси, реформата на Световната търговска организация, изменението на климата и пандемията от коронавирус.

ЕС разглежда Китай като "системен съперник", предлагащ големи възможности, но също така представящ много предизвикателства. Пандемията създаде и нови препятствия, особено това, което Брюксел вижда като дирижирана от Китай кампания за дезинформация за болестта, която може да изложи живота на риск.

Докато 27-членният ЕС - най-големият търговски партньор на Китай - често е разделен в подхода си към Пекин, наложеният наскоро закон за сигурността на Хонконг подсилва блока. Държавите от ЕС настояват, че новият закон подкопава автономията на територията, която е гарантирана в рамката "една държава, две системи".

Очакваше се европейците да подчертаят притесненията си относно Хонконг и напрежението в Южнокитайско море по време на преговорите и да подновят призива си за провеждане на диалог за правата на човека с китайски служители по-късно тази година.

Китай и ЕС трябва да се ангажират с мирно съжителство, отворено сътрудничество, многостранност и диалог и консултации, заяви Си Дзинпин, призовавайки двете страни да насърчават здравословното и стабилно развитие на тяхната цялостно стратегическо партньорство.

Светът претърпява дълбоки промени, невиждани от един век, а пандемията COVID-19 ускори процеса, каза Си, добавяйки, че човечеството стои на нов кръстопът.

Тази година се навършват 45 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и ЕС.

Двете страни договарят споразумение относно условията, при които компаниите ще могат да инвестират в икономиката на другата, като ЕС иска Китай да отвори своя пазар и да сложи край на това, което според него е дискриминационно законодателство.

Те се договориха да ускорят преговорите, за да сключат сделка. ЕС казва, че е постигнат напредък по въпроси като принудителен трансфер на технологии, но иска Китай да отвори сектори като телекомуникациите, информационните технологии, здравеопазването, финансовите услуги и производството.

Брюксел иска същото ниво на достъп до селскостопански и хранителни пазари, което Китай даде на САЩ в тяхното търговско споразумение фаза 1, сключено през януари.

Китай смята, че инвестиционното споразумение трябва да бъде стъпка към споразумението за свободна търговия.

ЕС иска Китай, да се ангажира да постигне климатичен неутралитет до 2060 г.

Китай планира да създаде система за търговия с емисии, но тя все още не е стартирала. Други развиващи се страни не са склонни да се задвижат, ако Китай не го направи.

ЕС е критичен към арестите на десетки продемократични активисти тази година в Хонконг, включително двама депутати от опозицията миналия месец.

ЕС е загрижен за инвестициите в европейски технологии от субсидирани от държавата китайски фирми и заяви, че ще бъде особено бдителен в критични области като микроелектроника и изкуствен интелект.

САЩ иска да създаде силен съюз - "Азиатско НАТО"

САЩ иска да създаде силен съюз - "Азиатско НАТО"

Защото Китай вече е настигнал САЩ и дори ги надминава в ключови военни области