Средните месечни разходи за пътуване на американския президент Доналд Тръмп са били три пъти по-високи от тези на предшественика му Барак Обама. Това показва нов анализ, публикуван от вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от "Индипендънт".

Данните показват, че само разноските за пътуване на Тръмп до луксозната му резиденция Мар-а-Лаго във Флорида са стрували на американските данъкоплатци 6,6 милиона долара.

От изнесената информация става ясно още, че преди юли общите разходи на американския президент за пътуване средно са били около 1,5 милиона долара на месец, което е с 500 000 долара повече от средните разноски на Обама.

Разходите на Тръмп може да са по-високи, тъй като не са включени отделените средства за охраната му.

Американското издание базира информацията на анализ на неправителствената организация за защита на обществените интереси Judicial Watch, в който са включени документи на Secret Service и Air Force.

Също се разкрива, че президентът Тръмп е прекарал 100 дни от управлението си в именията си. От тях 40 дни са прекарани в Мар-а-Лаго, който е определян от Тръмп като "Зимния Бял дом". Според "Уолстрийт джърнъл" държавният глава е прекарал най-малко 20 дни в игра на голф, докато е прекарвал времето си в Мар-а-Лаго.

Преди да влезе в Белия дом Тръмп многократно критикуваше Обама, че прекарва твърде дълго време извън Вашингтон.

"Ние плащаме за пътуванията на Обама, така че да може да събере милиони, за да могат демократите да бълват лъжи. Ние плащаме за играта му на голф", написа Тръмп в "Туитър" преди да стане президент.

Отделно между 127 000 и 146 000 долара на ден са плащани от американските данъкоплатци за охрана на първата дама и сина й, докато са живеели в "Тръмп тауър" в Ню Йорк.