Резултатите от регионалните избори в Галиция и Страната на баските е малко вероятно да помогнат за разрешаването на политическата криза, обхванала Испания през последните 9 месеца, пише „Гардиън”.

Но местните избори в неделя укрепиха позицията на действащия премиер Мариано Рахой, след като неговата Народна партия спечели абсолютно мнозинство в родния му регион Галиция.

Народната партия също нанесе сериозен удар по Педро Санчес, лидер на социалистите в Испания, който е обвиняван от мнозина за политическата безизходица в страната. В Испания партиите не успяха да съставят правителство след два поредни парламентарни вота.

Отказът на Санчес да позволи на Рахой да формира правителство на малцинството, което доведе и до напрежение сред социалистите, които се готвят за среща на високо ниво в събота, изглежда, че е разгневил гласоподавателите в Галиция и Страната на баските.

Социалистите завършиха съответно трети в Галиция и четвърти в Страната на баските. Те бяха изпреварени от партията срещу строгите мерки за икономии „Подемос”.

Както се очакваше, Баската националистическа партия спечели най-много гласове в Страната на баските, но не получи достатъчно за абсолютно мнозинство. Тя ще се опита да сформира коалиционно правителство, за да улесни връщането си на власт.

Центристката партия "Сиудаданос" също се представи разочароващо, след като не успя да спечели нито едно място в двата региона.

Политическите лидери в Испания имат малко повече от месец, за да формират правителство преди крал Фелипе VI да разпусне парламента на 31 октомври и да призове за нови избори на Коледа.