Американски прокурори вярват, че поддръжници на Доналд Тръмп са планирали да "заловят и убият конгресмени и сенатори" при обсадата на Капитолия миналата седмица. Това се посочва във внесени от прокуратурата документи в съда, информира АФП.

Документите са внесени от Министерството на правосъдието в четвъртък вечерта. В тях се настоява за задържането на Джейкъб Ченсли от Аризона. Конспиративният теоретик от движението QAnon се прочу като рогатия "викинг", след като нахлу в Капитолия облечен с кожена шапка с рога и копие.

Столтенберг: Отговорните за щурма на Капитолия трябва да бъдат наказани

Столтенберг: Отговорните за щурма на Капитолия трябва да бъдат наказани

Демократичните институции на САЩ ще се справят

"Силни доказателства, включително думите и действията на Ченсли в Капитолия, подкрепят, че метежниците в Капитолия са възнамерявали да заловят и убият избрани длъжностни лица от правителството на САЩ", заявява държавното обвинение.

Прокурорите отбелязват, че 33-годишният Ченсли е оставил бележка на Пенс на подиума в Сената, където вторият главнокомандващ е стоял няколко минути по-рано. На бележката е било написано "Въпрос на време е справедливостта да възтържествува".

Байдън пак обвини Тръмп за безредиците на Капитолия

Байдън пак обвини Тръмп за безредиците на Капитолия

Натискът продължава

Най-малко петима души загинаха при размириците, включително и един полицай.

Властите продължават да арестуват и повдигат обвинения срещу участниците в метежа. Задържан е един човек, който развява флага на Конфедерацията в сградата и мъж, който носеше дреха с надпис "Лагер Аушвуц" и други.

Ченсли ще се яви в съда днес. Прокуратурата поясни, че той често е употребявал наркотици и вероятно има психически проблеми.

Чък Норис отрече да е участвал в щурма на Капитолия

Чък Норис отрече да е участвал в щурма на Капитолия

Актьорът трябваше да излезе с опровержение

"Ченсли говори открито, че е извънземен, по-висше същество, и той е тук на Земята, за да се издигне в друга реалност", пише в документите на обвинението.

Прокурорите поискаха да бъде задържан, тъй като има голям риск да избяга и представлява опасност за обществото.

Центърът на Вашингтон е блокиран. Повече от 20 000 войници от Националната гвардия са мобилизирани за опазване на реда по време на церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън на 20 януари.

Армията на САЩ потвърди Байдън, осъди вандализма в Капитолия

Армията на САЩ потвърди Байдън, осъди вандализма в Капитолия

Следващият върховен главнокомандващ ще встъпи в длъжност на 20 януари