ЕС трябва да промени позицията си за Брекзит, както ние направихме с нашата. Този жест е необходим, за да продължат преговорите. Това заяви британският премиер и основен преговарящ от британска страна по "развода" с Брюксел Тереза Мей. 

Тя изрази увереност, че с взаимни компромиси и добра воля може да се постигне удовлетворяващо споразумение. 

Премиерът направи изявлението си при пристигането си за неофициалната среща на върха на ЕС, която се провежда тази вечер в австрийския град Залцбург. 

Тя ще има около 10 минути, за да разговаря с лидерите на 27-те страни членки, които в четвъртък ще обсъдят Брекзит в нейно отсъствие.

Мей призова ЕС да не отправя неприемливи искания към Лондон за Брекзит

Мей призова ЕС да не отправя неприемливи искания към Лондон за Брекзит

Преговарящите страни възнамеряват да включат гарантираща клауза

По-рано Мей заяви в своя статия, че ако ЕС и Великобритания искат да постигнат споразумение за Брекзит, нито една страна не може да излиза с неприемливи искания към другата.

Преговарящите страни възнамеряват да включат гарантираща клауза в споразумението за напускане на ЕС, за да предотвратят в бъдеще нуждата от "твърда" граница с Република Ирландия. ЕС иска Северна Ирландия да остане в митническата територия на блока, за да се избегнат митнически проверки на границата. Но Мей смята, че това ще създаде икономическо и конституционно разделение в Ирландско море между Великобритания и Северна Ирландия. Според нея това няма да бъде прието от нито един премиер на Обединеното кралство.