Британският заместник-министър на отбраната Тобиас Елууд намекна, че премиерът Тереза Мей може да предложи отлагане на Брекзит и потвърди, че ако не го направи, той е "изкушен" да гласува за отлагане напускането на ЕС, пише "Гардиън".

"Не поддържам идеята, че се насочваме към без споразумение", каза той пред радио Би Би Си.

Мей: Последният вот по сделката за Брекзит ще е до 12 март

Мей: Последният вот по сделката за Брекзит ще е до 12 март

Излизането от ЕС със сделка и навреме все още е възможно, уверена е тя

През уикенда трима британски министри поискаха от премиера да спре да използва заплахата от Брекзит без споразумение като тактика на преговорите.

В сряда в британския парламент ще бъде внесена поправка, която ще поиска от Мей да отложи Брекзит, ако не ратифицира споразумението с ЕС до 13 март.

Очаква се Мей да говори пред Камарата на общините за Брекзит във вторник след разговорите си с евролидерите в Египет.

Запитан дали премиерът ще обяви отлагане на Брекзит, Елууд заяви: "Трябва да изчакате и да чуете какво ще каже, когато се върне".

Попитан да разясни дали има информация, че правителството ще обяви отлагане излизането от ЕС, министърът отговори: "Такова нещо не знам. Обнадежден съм, че това ще се случи, защото не е в ничий интерес да се види как без споразумение се засяга Великобритания по начина, за който говорим".

Тереза Мей да си ходи до май, искат британски министри

Тереза Мей да си ходи до май, искат британски министри

Мей трябва да се оттегли след местните избори през май

На въпрос дали ще подкрепи поправката, Тобиас Елууд отбеляза, че е "изкушен", но добави, че "много неща ще се случат" преди вота.

Междувременно стана ясно, че Тереза Мей е провела среща с германския канцлер Ангела Меркел в Египет тази сутрин, където се провежда срещата на върха ЕС-Арабската лига. Мей е имала "добра, приятелска" 45-минутна среща с Меркел. Те са обсъдили Брекзит и британския парламент, както и Сирия, обяви представител на британското правителство, цитиран от Press Association.

По въпроса за евентуално отлагане на Брекзит, Мей повторила, че Великобритания иска да напусне ЕС със споразумение по план на 29 март, според източника.

Корбин не изключва втори референдум за Брекзит

Корбин не изключва втори референдум за Брекзит

В момента в партията обсъждат дали да бъде организирано ново национално допитване

Те обсъдиха Брекзит, те обсъдиха британския парламент, нещата, които се случиха в парламента на Великобритания, нещата, които се случиха тази седмица. Те обсъдиха и външнополитически въпроси, обясни представителят.

Мей се срещна и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.