Британският премиер Тереза Мей предупреди европейските лидери да останат "бдителни" към заплахата от "враждебна" Русия, информират АФП и други медии.

Тя обвини Москва, че се опитва да дестабилизира континента.

Туск осъди агресията на Русия в Украйна

Туск осъди агресията на Русия в Украйна

ЕС никога няма да признае незаконното анексиране на Крим

"Трябва да бъдем бдителни към действията на враждебни държави като Русия, които заплашват потенциалното развитие на източните съседи и които се опитват да разкъсат на части колективната ни мощ", подчерта лидерът на Обединеното кралство.

Юнкер оценява напредъка за Брекзит през декември, а Мей иска търговски разговори

Юнкер оценява напредъка за Брекзит през декември, а Мей иска търговски разговори

Мей планира да говори с Доналд Туск за "бъдещото дълбоко и специално партньорство, което искам да имаме с Европейския съюз"

"Очаквам днес да подновим ангажиментите на европейските страни за взаимодействие, за да се противопоставим заедно на тези предизвикателства в областта на сигурността и развитието", изтъкна тя, цитирана от Скай нюз.

Мей подчерта, че хакерските действия на Москва и разпространяваните от Кремъл "фалшиви новини" са "опит за пораждане на разногласия в Запада".

Днес лидерите на страните членки на ЕС и на шест бивши съветски държави се събират в Брюксел, за да обсъдят задълбочаващите се връзки и влиянието на Русия над тях.

ЕС се опитва да помогне на Украйна, Грузия, Молдова, Армения, Азербайджан и Беларус да се преборят с корупцията, да подобрят върховенството на закона и да модернизират икономиката си.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди срещата, че партньорството на ЕС с шестте държави е "много важно за нашата сигурност", но не спомена конкретно Русия.

Русия "скочи" на Мей след критиките към страната

Русия "скочи" на Мей след критиките към страната

Лондон също се стреми агресивно към лидерство

Москва разглежда горепосочените държави като част от сферата си на влияние и е против сближаването им с ЕС.

Мей към Путин: Знаем какво правите, няма да стане!

Мей към Путин: Знаем какво правите, няма да стане!

Тя отправи към Кремъл най-острите критики...

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта, че тази среща не е разширяване на ЕС или достъп до срещите на върха на съюза.