Британският премиер Тереза Мей ще пропусне Световния икономически форум в Давос, който трябва да се проведе следващата седмица.

Това са съобщили източници от "Даунинг стрийт 10". Страната ще бъде представлявана от други представители на властите.

Причината Мей да остане в Лондон е хаосът около процеса по излизането на Кралството от Европейския съюз.

Припомняме, че Камарата на общините ще гласува план Б за Брекзит на 29 януари. Това съобщи днес пред британските депутати лидерът на мнозинството в долната камара Андреа Ледсъм.

Мей ще говори пред парламента и ще внесе предложение в понеделник.

Великобритания гласува план Б за Брекзит на 29 януари

Великобритания гласува план Б за Брекзит на 29 януари

Премиерът Тереза Мей ще говори пред парламента и ще внесе предложение в понеделник

Британските депутати отхвърлиха по-рано тази седмица сделката, договорена от премиера за напускането на Европейския съюз. След дебати 432 депутати отхвърлиха споразумението, а едва 202 депутати го подкрепиха.

Подобен развой на гласуването бе очакван, след като много депутати и политически лидери се изказаха против сделката с Брюксел.

Британското правителство оцеля при гласувания след това вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей. Вотът беше подкрепен от 306 депутати, а против него гласуваха 325 членове на парламента. За сваляне на правителството бяха необходими 318 гласа.

Припомняме, вотът на недоверие беше внесен от лидера на Лейбъристката партия Джеръми Корбин.

Два месеца и половина преди датата, в която Великобритания трябва да напусне Европейския съюз и две години и половина след референдума за Брекзит, страната е все по-разделена, а бъдещето ѝ противоречиво.

ЕС обмисля план за отлагане на Брекзит за 2020 г.

ЕС обмисля план за отлагане на Брекзит за 2020 г.

Мей най-вероятно няма да може да си осигури подкрепата на британския парламент

Вчера се появи информация, че представители на ЕС разглеждат планове за отлагане на Брекзит за 2020 година. Преди плановете включваха отлагане на Брекзит с три месеца от 29 март до юни.