Международната кампания за забрана на ядрените оръжия предлага да поеме разходите за организирането на историческата среща между САЩ и Северна Корея, включително и за разрешаване на деликатния въпрос с хотелската сметка на лидера на КНДР Ким Чен-ун, информира АФП.

Един от многото проблемни въпроси с логистиката и протокола във връзка с предстоящата на 12 юни среща между двамата лидери е кой ще плати за престоя в петзвездния Fullerton Hotel.

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия печели Нобела за мир за 2017 г.
Обновена

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия печели Нобела за мир за 2017 г.

В мотивите на комитета се отбелязва, че кампанията получава наградата за работата си...

САЩ се подготвят да поемат разходите, но се опасяват да не обидят бедната, но горделива Северна Корея, пише вестник "Вашингтон пост".

Международната кампания за забрана на ядрените оръжия съобщи, че е готова да помогне за разрешаването на безизходицата и да плати разходите на делегацията на КНДР, използвайки част от наградата си от 1,1 милиона долара. През миналата година организацията спечели Нобеловата награда за мир.

Готови сме да поемем разходите за срещата, включително разходите за настаняване и за местата за преговори, обяви Акира Кавазаки, представител на организацията в Япония.

"Ако срещата е заплашена заради финансови проблеми, готови сме да поемем разходите, тъй като е важна, историческа среща", добави той.

Кавазаки не разкри организацията колко пари може да отпусне, но поясни, че ще бъде част от нобеловата премия "с цел подкрепа на мира на Корейския полуостров и свят без ядрени оръжия".

Сумата ще бъде договорена, ако КНДР приеме предложението, добави представителят.

Президентският апартамент в хотела е най-скъпият в Сингапур. Апартаментът е 201 квадрата и на ден струва повече от 6000 долара.