Външният министър на Индонезия проведе спешна среща в Мианмар с лидера Аун Сан Су Чи, за да обсъдят продължаващите сблъсъци в размирния Ракхайн и последната вълна на наслие там, довела до стотици убити и десетки хиляди бежанци. 

Нобеловият лауреат е под натиск заради съдбата на мюсюлманското малцинство там. 

Срещата се проведе на фона на протести пред посолството на Мианмар в индонезийската столица Джакарта, по време на които по сградата са били хвърляни "коктейли Молотов". 

Ердоган определи убийството на Рохинги в Мианмар за геноцид

Ердоган определи убийството на Рохинги в Мианмар за геноцид

Той смята, че е морална отговорност на Турция да се противопостави на събитията в Мианмар

Отношението към 1,1 милиона Рохинги от будисткото мнозинство в Мианмар е най-голямото предизвикателство пред лидера Аун Сан Су Чи, който е обвиняван от западните критици в безучастие към преследването на малцинството.

Неотдавнашното насилие бележи драматична ескалация на конфликта, който е с нова сила от октомври, когато подобни, но много по-малки атаки на Рохинги срещу военни постове породи брутален военен отговор.

Само за последната седмица в Бангладеш са избягали 73 000 души и лагерите, в които те са настанявали вече са запълнени. 

Турският президент Реджеп Ердоган определи като "геноцид" политиката спрямо рохингите, а британският външен министър Борис Джонсън предупреди, че случващото се петни репутацията на Мианмар.