След 20.00 часа вечерта светлината на пристанището в Лампедуза е слаба. Виждат се 60 мигранти, които ще бъдат отведени от властите в Италия до Сицилия, където ще бъдат разпределени в няколко центъра за мигранти, разказва le monde.

Това се случва обичайно тук. Освен обичайното вземане на Covid тестове тези мигранти имат човешки контакт при посрещането им на сушата. Нашето присъствие на кея е важно, за да се изгради доверие, споделя Гая Магини от евангелска неправителствена организация и допълва: "Понякога това трае малко време, но достатъчно, за да разкажат за себе си". От Лампедуза тези хора познават само "горещата точка", където прекарват няколко дни често в претъпкани помещения.

В разгара на миграционната криза центърът приютява 1800 души при капацитет от 400. На 25 септември Италия избира депутати и темата за мигрантите отново влиза с предизборната реторика. Шефът на Лигата Матео Салвини избра малкия остров, където 9 000 бежанци акостираха през юли, за да започне кампанията си за законодателните избори.

В Италия сформираха предизборна лявоцентристка коалиция

В Италия сформираха предизборна лявоцентристка коалиция

На предстоящите избори най-големите шансове има консервативният алианс, начело с "Италиански братя"