Две малки формации - Италианската левица и Зелените са се съгласили да се присъединят към най-голямата лявоцентристка политическа сила в страната - Демократическата партия.

Очакванията са, че те така ще сформират силна лявоцентристка коалиция, с която да участват на предсрочните парламентарни избори в Италия, които са насрочени за 25 септември.

Джорджия Мелони се приближава към премиерския пост в Италия

Джорджия Мелони се приближава към премиерския пост в Италия

Крайнодесния профил на партията й обаче предизвиква опасения

Преди да се коалират, Италианската левица и Зелените събираха 4% подкрепа, а Демократическата партия - 24 процента.

Според предварителните социологически проучвания победителят на предстоящите избори ще бъде консервативната крайнодясна формация "Италиански братя" с лидер Джорджа Мелони, предаде Ройтерс.

Консервативният алианс, начело на който са "Италиански братя" на Джорджа Мелони, включва дясната "Лига" на Матео Салвини и по-умерената "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони. В момента те биха събрали на изборите около 45 процента.

Ето защо сформирането на коалицията от леви партии е важна за Енрико Лета - който е лидер на най-голямата лявоцентристка формация в Италия.

Крайнодясна италианска партия обеща подкрепа за Украйна, ако дойде на власт

Крайнодясна италианска партия обеща подкрепа за Украйна, ако дойде на власт

"Италиански братя" водят в предизборните анкети

В същото време той отчита, че повече няма да се стреми да я разширява, защото рискува да сключи безпринципни съюзи.

Лета обръща внимание, че десните партии се обединили някак набързо - сякаш, страхувайки се да не загубят и минута време, докато той и лидерите на другите леви формации предпочели да обсъдят допирните точки в политическите си програми.

Като за начало Лета се опитал да преодолее някои търкания между бъдещите партньори, обявявайки че въпросите за "екологичната и социалната устойчивост" ще бъдат в основата на кампанията.

Освен това към лявоцентристката коалиция са се присъединили и центристките партии "Ационе" и "+Европа", които според предварителните проучвания се радват на подкрепата на около 5-7% от избирателите.

Лета обяви и че към коалицията се включва и Impegno Civico - малка центристка партия, току-що основана от външния министър Луиджи Ди Майо, който миналия месец напусна популисткото движение "5 звезди".

"Надявам се, че през следващите 50 дни чувството за отговорност ще надделее над всичко останало" - коментира по повод предизборната коалиция Енрико Лета.