Целта на мигрантите вече не е да стигнат до Германия, а до Дания, Швеция и Норвегия, където социалната политика е добра за тях, каза арабистът Мажд Алгафари пред bTV.

Той коментира напрежението около централната гара в Белград, която вчера беше окупирана от мигранти.

Алгафари разказа, че е говорил със свои познати, които били два месеца в халетата край гарата. По думите им, въпреки усилията на властите и на неправителствените организации да осигурят отопление и храна, животът там е ужасен.

Във всяко помещение се събират стотици хора, нямат бани и мирише ужасно. Затова хората предпочитат да излязат навън при минусовите температури и да палят огньове.

Полицията не закачала бежанците, но техният най-голям страх е да не ги върнат обратно, след като са платили са немалки суми, за да стигнат до там по пътя за Западна Европа.

Всяко връщане назад ще им оскъпи пътя до заветните страни Швеция, Норвегия и Дания. Те са предпочитаните крайни цели, защото имат отворена социална политика, дават помощи и осигуряват жилища.

Германия вече не е толкова привлекателна за мигрантите, защото не се отнася с тях толкова добронамерено и гостоприемно - трудно се получава статут и се бавят документите, каза Алгафари.

Убеждават мигрантите в Белград да отидат в центровете

Убеждават мигрантите в Белград да отидат в центровете

Зачестяват отказите на мигранти да бъдат прибирани в центровете

В същото време пратеникът на bTV в Белград Канна Рачева разказа, че криза там няма. В халетата край гарата имало около 800 човека. Пикът в броя им е бил около 9-11 януари, когато в постройките е имало около 2000 човека. По думите й мястото прилича повече на лагера за бежанци в Харманли, отколкото на нещо невиждано.

От "Лекари без граници" отчитат, че през кабинетите им дневно минават по около 600 имигранти, основно мъже - с оплаквания за болки в гърлото и главата.