Пеперудата монарх пърха една стъпка по-близо до изчезване в четвъртък, учените поставиха емблематичното оранжево-черно насекомо в списъка на застрашените поради бързо намаляване на броя им, пише АП.

"Това е просто опустошителен спад", каза Стюарт Пим, еколог от университета Дюк, който не е участвал в новата регистрация. "Това е една от най-разпознаваемите пеперуди в света."

Международният съюз за опазване на природата добави мигриращата пеперуда монарх за първи път към своя "червен списък" на застрашените видове и я категоризира като "застрашена" — на две стъпки от изчезване.

Групата изчислява, че популацията на пеперудите монарх в Северна Америка е намаляла между 22% и 72% за 10 години, в зависимост от метода на измерване.

"Това, за което се тревожим, е темпът на спад", каза Ник Хадад, природозащитен биолог в Мичиганския държавен университет. "Много е лесно да си представим колко бързо тази пеперуда може да стане още по-застрашена."

Хадад изчислява, че популацията на пеперудите монарх, които изучава в източните Съединени щати, е намаляла между 85% и 95% от 90-те години на миналия век.

В Северна Америка милиони пеперуди монарх предприемат най-дългата миграция от всички известни на науката видове насекоми.

След като зимуват в планините на централно Мексико, пеперудите мигрират на север, размножавайки множество поколения по пътя си в продължение на хиляди мили. Потомството, което достига южна Канада, след това започва пътуването обратно до Мексико в края на лятото.

"Това е истински спектакъл и предизвиква такова страхопочитание", каза Анна Уокър, консервационен биолог в New Mexico BioPark Society, която участва в определянето на новия списък.

По-малка група прекарва зимата в крайбрежната Калифорния, след което се разпръсква през пролетта и лятото в няколко щата на запад от Скалистите планини. Тази популация е отбелязала още по-рязък спад от източните монарси, въпреки че имаше малък отскок миналата зима.

Ема Пелтън от дружеството с нестопанска цел Xerces, което наблюдава западните пеперуди, каза, че пеперудите са застрашени от загубата на местообитания и увеличеното използване на хербициди и пестициди за селското стопанство, както и от изменението на климата.

"Има неща, които хората могат да направят, за да помогнат", каза тя, включително засаждане на млечка, растение, от което зависят гъсениците.

Немигриращите пеперуди монарх в Централна и Южна Америка не са определени като застрашени.

Съединените щати не са включили пеперудите монарх в Закона за застрашените видове, но няколко екологични групи смятат, че трябва да бъдат включени в списъка.

Международният съюз също обяви нови оценки за глобалната популация на тигри, които са с 40% по-високи от последните оценки от 2015 г. 

Новите цифри, между 3726 и 5578 диви тигри по целия свят, отразяват по-добри методи за преброяване на тигрите и потенциално, увеличение на общия им брой, каза Дейл Микел, координатор на програмата за тигри на неправителствената организация Wildlife Conservation Society.

През последното десетилетие популациите на тигри са се увеличили в Непал, северен Китай и вероятно в Индия, докато тигрите са изчезнали напълно от Камбоджа, Лаос и Виетнам, каза Микеле. Те остават определени като застрашени.